Gewonden bij rellen tussen Israëlische politie en Palestijnen op Tempelberg Jeruzalem

duizenden moslims koopwaar op de tempelberg, een heilige tijd voor joden en moslims ( en ook voor christenen ) gezamenlijk om daar het offerfeest te vieren. Op islamitische feestdagen wordt de tempelberg gebruikelijk gezien afgesloten voor niet-moslims. Maar dit jaar valt het offerfeest tezamen met tisja beav, de traditionele joodse rouwdag, waarop tijdens meer de vernietiging van de eerste en tweede tempel geworden herdacht. Daarom hadden joodse organisaties opgeroepen om dat gewoonte vandaag te herzien. Geruchten over die gewijzigde situatie gaven van meet af aan oorzaak tot een opgejaagd sfeer bij de aanwezigen op de tempelberg. De politie verbood joodse bezoekers eerst de toegang, maar liet hen na enige tijd toch even naar binnen. Palestijnse gelovigen ronken dat als een provocatie en begonnen te weerzinwekkend met zetels en andere voorwerpen. De israëlische politie zette traangas en flitsgranaten in. Heilige tijd de tempelberg in de oude stad van jeruzalem is een heilige tijd voor joden en moslims ( en ook voor christenen ). Voor joden is de tempelberg of har habayt ( “ berg van het huis ” ) de meest heilige plaats. Het is de plek waar de bijbelse aartsvader abraham zijn zoon isaak zou bezitten wensen offeren, en waar zometeen de eerste en tweede tempel werden gebouwd. Bij moslims staat de tempelberg vertrouwd als haram al-sharif. Voor hen is het de derde heilige tijd, na mekka en medina. De tijd kreeg significatie aldaar de profeet mohammed op een nacht vanuit mekka hierheen zou zijn gekomen om te bidden. Op de tempelberg staat sinds het aftrap van de rangnummer eeuw de al-aqsamoskee. Afp or licensors

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.