Vacatures antwerpen verkoop

Hoe stel je een overtuigende vacature op? we geven tips aan de hand van de aida-techniek. Wat is de aida-techniek? de aida-techniek is een handig hulpmiddel bij het opstellen van je vacature. Aida staat voor : aandacht ( attention ) interesse ( sake ) motiveren ( trust ) actie ( carry out ) je vacature moet met andere woorden : de aandacht trekken van geschikte kandidaten, hun interesse opwekken, hen motiveren om te kiezen voor jou en je job, en hen aansporen om daadwerkelijk te solliciteren. Tips om de aandacht te trekken gebruik een correcte functienaam. Zorg dat de vlag de laden dekt. Situeer je bedrijf : wat zijn je activiteiten, wie zijn je klanten, waar ben je gevestigd en wat zijn je doelstellingen? som de vereisten zo duidelijk en concreet mogelijk op. Je kan je hierbij laten inspireren door onze databank met functieprofielen. Licht toe waar de kandidaat zal moeten werken. Tips om hun interesse op te wekken omschrijf de remove en verantwoordelijkheden duidelijk. Je kan je hierbij laten inspireren door onze databank met functieprofielen. Geef aan waar de uitdagingen liggen binnen de functie en wat het aantrekkelijke is aan de job. Blijf wel realistisch want anders schep je verkeerde verwachtingen. Beschrijf eventueel ook waarom je iemand zoekt. Is het door de groei van je bedrijf, om nog betere kwaliteit af te leveren…? tips om hen te motiveren om te solliciteren zet in de verf wat je te bieden hebt : loon, arbeidsvoorwaarden, opleidingskansen, loopbaanperspectieven, de werksfeer… beschrijf de sterke en aantrekkelijke kanten van je bedrijf. Omschrijf hoe de functie bijdraagt aan het realiseren van de bedrijfsdoelen. Tips om hen actie te laten ondernemen beschrijf hoe de kandidaten kunnen solliciteren, hoelang ze kunnen solliciteren en aan wie ze hun sollicitatie moeten richten. Als ze kunnen bellen of mailen, vergroot de snelheid van de sollicitatieprocedure en verlaagt de drempel voor de sollicitanten. Vermeld een contactpersoon bij wie ze terecht kunnen voor meer informatie. Geef aan wat de verschillende stappen van de selectieprocedure inhouden. vacatures antwerpen verkoop vacatures

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.