Pepingse kunstenaar ontdekt landschap Bree-Eik in schilderij van Pieter Bruegel

op de kunstwandeling bruegeliaanse streken² wil luk wets met zijn installatie ‘het land en de hand van de treinbestuurder ‘ op overtuigende artistieke methode aantonen dat pieter bruegel de vorm van hof ter bree-eik als bron heeft gebruikt voor het lap ‘de oogsters ‘ ( 1565 ). “de installatie is een uitvergroting van het lap ( x 3 ) waarop manifest de 2 poelen rond hof ter bree-eik te zien zijn. De glooiingen in het landschap en het koren zijn kenmerkend voor onze regio. Alsmede was hof ter bree-eik de graanschuur van de regio. De plonzende paters in de wilgenpoel fantaseerde bruegel erbij”, verklaart luk wets. “nooit vroeger werd op uitvoerenmacht onderbouwde methode deze link met het landschap, van wat nu het pajottenland wordt medegedeeld, aangetoond. Voorts wetenschappelijk onderzoek dringt zich op”, stelt luc. De kunstenaar integreerde een schuur van de boerderij in het landschap. Die schuur draagt manifest de v van de baan bruegeliaanse streken² van het collectief pep-in-gen, zodat het manifest is dat het niet om een misleiding gaat. De uitbreiding die wets van het lap liet maakt toont heel goed de ongelooflijke teken- en schilderkunst van pieter bruegel aan. ‘op het oorspronkelijk zie je een aantal stipjes maar op deze uitvergroting merk je pas dat het hier om manifest geschilderde figuren gaat. ’ de kunstenaar merkt ook op dat het landschap dat bruegel schilderde, ook helemaal past in de zienswijze van de nieuwe eigenaars van de boerderij bree-eik en het granennetwerk. Weg met de maïsmuren en weer, zoals weleer goudgele graanvelden. Dit brug vormen deel uit van het baan bruegeliaanse streken² van het collectief pep-in-gen, een wandeltocht die lancering aan het hof ter bree-eik te lennik. Nog te zien tot 8 september, alle dagen toegankelijk ( op de zondagen is er pop-upcafé van 14u tot 18u ). Info : www. Pep-in-gen. Be tijdsituering op één van de infomomenten ter gelegenheid van het baan bruegeliaanse streken² werd noemen dat er al in de 13e eeuw sprake was van bree-eik. Gedurende een groepsactiviteit in de 14e eeuw rond de eigendom van de boerderij wordt er verwezen naar bree-eik. De plaatsnaam en een of andere boerderij zal er al zijn hebben en zou dus door bruegel kunnen gezien zijn. Op kaarten kunnen we ons pas zometeen beroepen. In 1712 staan er 2 gebouwen tekenen op de fricxkaart in 1745 staat er al een niet gesloten vierkantshoeve.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.